Adalet Bakanı Tunç, CHP'li Sezgin Tanrıkulu hakkında savcılığa soruşturma izni verildiğini söyledi - BBC.com

Adalet Bakanı Tunç, CHP’li Sezgin Tanrıkulu hakkında soruşturma izni verildi – BBC.com

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, TV100’de katıldığı bir programdaki açıklamaları nedeniyle aşağılama ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarından soruşturma başlattı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturma izninin verildiğini ve sürecin devam edeceğini açıkladı. Tanrıkulu’nun orduyu eleştiren sözleri tepki çekerken, Milletvekili bu eleştirilere karşı çıktı ve insan haklarını savunmakta kararlı olduğunu belirtti. TSK’nın iftira iddialarını reddeden Milli Savunma Bakanlığı, Tanrıkulu’nu hedef aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tanrıkulu’nun sözleriyle ilgili, “TSK bizim gözbebeğimizdir” açıklamasında bulundu. CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise, Tanrıkulu’nun açıklamalarını kabul edilemez olarak değerlendirdi ve konuyu parti yetkili organlarında görüşeceklerini belirtti. Tanrıkulu’ya destek açıklaması yapan Diyarbakır Barosu ve sivil toplum kuruluşları, linç kültürüne son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Tanrıkulu, AİHM’nin Türkiye’ye yönelik kararlarına atıfta bulunarak, ifadelerini savundu ve AKP’nin linç kampanyası yürüttüğünü iddia etti. Tanrıkulu’nun açıklamalarına tepkiler gelirken, Milli Savunma Bakanlığı kimyasal silah iddialarını yalanladı. PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi’nin TSK’ya karşı kimyasal silah kullanıldığı iddiasına ilişkin yapılan açıklamalar ise dikkat çekti.

Son olarak, TV100’deki programın konuklarından Bizim TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç’in iddialarının ardından Tanrıkulu’nun yayına bağlanarak yanıtlar verdiği belirtildi. Tanrıkulu’nun, Atatürk ve CHP ile ilgili iddiaları yalanlanarak, Meclis’e verdiği önergenin gerekçeleri açıklandı. CHP İstanbul Milletvekili olan Tanrıkulu’nun o dönemki açıklamaları da gündeme geldi.