Adalet Bakanı Tunç, CHP'li Sezgin Tanrıkulu hakkında savcılığa soruşturma izni verildiğini söyledi - BBC.com

Adalet Bakanı Tunç: CHP’li Sezgin Tanrıkulu hakkında soruşturma izni verildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, TV100’de yaptığı konuşma nedeniyle iki ayrı suçtan soruşturma başlatıldığını duyurdu. Tanrıkulu, yayında Türk Silahlı Kuvvetleri’ni eleştirmiş ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmişti. Bu konuda Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma izni çıktı. Tanrıkulu’nun eleştirel yaklaşımı ve ifade özgürlüğüne vurgu yaptığı açıklamalarına karşı farklı tepkiler geldi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TSK’ya sahip çıktığını belirterek konuya değinirken, Tanrıkulu’nun partisinin yetkili organlarında konunun görüşüleceği açıklandı. Diyarbakır Barosu da Tanrıkulu’ya destek açıklaması yaptı.

Tanrıkulu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına vurgu yaptı ve kendisine yönelik kurumsal linç kampanyası olduğunu savundu. Tanrıkulu, AKP’nin bu operasyonu bir insanlık suçu olarak nitelendirerek eleştirdi. Meclis’ te önerge verdiği konuda ise Kimyasal Silah İddiası konusunda gerçeklerin ortaya çıkması gerektiğini savundu. Milli Savunma Bakanlığı, PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi’nin TSK’nın kimyasal silah kullandığı iddialarını yalanladı. CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu’nun, bu iddiayı araştırmak için Meclis’e soru önergesi vermesiyle başlayan süreç, farklı tepkilere neden oldu.

Tanrıkulu’nun hukuki süreci devam ederken, siyasi krizin boyutu belirsizliğini koruyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konu hakkında daha detaylı bir açıklama yapmayarak parti yetkililerine havale etmesi, konunun önemini ve hassasiyetini gösteriyor. Tanrıkulu’nun, insan hakları savunuculuğundan asla vazgeçmeyeceğini belirtmesi, soruşturmanın sonuçlarını merakla bekleyenler arasında yer alıyor. Siyasi arenada yaşanan bu gelişmeler, ülke gündemini kapsamlı şekilde etkiliyor. Bu önemli süreci daha yakından takip etmek için gelişmelerin doğru ve tarafsız bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.