ABD'li politikacı Steven Cook: Biden Erdoğan'a seçimden önce zafer sunmak istemez - Cumhuriyet

ABD’li politikacı Steven Cook: Biden Erdoğan’a seçimden önce zafer sunmak istemez

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Washington ziyareti sırasında gerçekleşen toplantıya katılan Steven Cook, ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kiti satışı konusunda iyimser olduğunu belirtti. Cook, Türkiye’nin F-16 alması gerektiği konusunda genel bir mutabakat olduğunu vurguladı. Ayrıca, Finlandiya Dışişleri Bakanı’nın müzakerelere ara verilmesi önerisini doğru bulduğunu belirtti.

Cook’a göre, Türkiye’de son derece çekişmeli bir seçim ortamının yaşanması bekleniyor. NATO’nun İsveç ve Finlandiya’yı da kapsayacak şekilde genişletilmesinin aciliyeti ise geçmişte kaldı. Rusya’nın Ukrayna’daki kötü performansının Avrupa’da güvenlik konusunu acil olmaktan çıkardığını belirten Cook, Türkiye’de seçimlerin gerçekleşmesini bekleyip, sonrasında görüşmelerin devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Beyaz Saray’ın F-16’ların satışı konusunda herhangi bir kavgaya girmeyeceğine inanan Cook, bu sürecin seçimlerin ötesinde daha uzun bir süreci işaret ettiğini söyledi. Yönetimin Türkiye’deki seçimlere müdahil olmak ya da Erdoğan’a zafer vermek gibi bir niyetinin olmadığını düşünen Cook, konunun daha uzun vadeli bir süreci işaret ettiğine dikkat çekti.