AB-Rusya hattında Navalni krizi büyüyor - DW (Türkçe)

AB-Rusya Hattında Navalni Krizi Büyüyor – DW (Türkçe)

Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasında gerginlik artıyor, çünkü Rus muhalif politikacı Aleksey Navalni’nin zehirlenmesi konusunda çatışmalar tırmanıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, AB’nin Rus yetkililere yönelik yaptırımlarına tepki olarak misilleme kararı aldığını duyurdu. Bakanlık, AB’nin geçen ay aldığı yaptırım kararını kınadı ve gerekçeleri “gayri meşru” ve “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Rusya, AB’nin yaptırımlarına karşılık vereceğini belirtirken hangi yetkilileri hedef aldığı hakkında net bir bilgi vermedi. Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, AB’nin yaptırımlara öncülük eden ülkelerin Navalni’nin zehirlendiği iddialarına yönelik herhangi bir kanıt sunamadığı vurgulandı. Ayrıca Fransa, Almanya ve İsveç’in Moskova büyükelçilerinin, konuyu görüşmek üzere Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı bildirildi.

Navalni’nin, kendisini zehirleyen Rus ajanını telefon görüşmesinde ifşa ettiği ses kayıtları geniş yankı uyandırdı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) merkezinden arandığını söyleyen Navalni, suikast girişimine ilişkin rapor hazırlamakla görevlendirildiğini ve kendisiyle yapılan telefon görüşmesinin ajan Konstantin Kudryavtsev olduğu iddia edilen kişiyle gerçekleştiğini belirtiyor. Kudryavtsev, Navalni’yi iç çamaşırına konulan zehirle öldürmeyi planladıklarını açıklıyor. Ancak uçağın acil iniş yapması ve hızlı müdahale sonucunda suikast girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı ortaya çıktı. Kremlin, Navalni’nin suçlamalarını reddederken FSB, telefon görüşmesi kayıtlarının sahte olduğunu iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, Navalni’nin akıl sağlığının bozuk olduğunu ve suikast iddialarını uydurduğunu savundu. Navalni, Almanya’da tedavi edildikten sonra taburcu edilmişti. Rusya, Navalni’nin suikast girişimi iddialarını reddederken, Almanya’da yapılan testler Noviçok adlı zehirle zehirlendiğini doğruladı. Bu zehirli madde, Sovyetler Birliği döneminde geliştirilmişti. Rusya’nın suikast girişimini reddetmesine rağmen, Navalni’nin zehirlenmesi olayı AB ve Rusya arasındaki gerilimi artırmaya devam ediyor.