2023’te Borsaya Girecek Şirketler: Halka Arz Patlaması

2023 yılında halka arz için bekleyen 30’dan fazla şirket yatırımcıları heyecanlandırıyor. Getiri arayan yatırımcılar, yaşanan gelişmeleri sıkı bir şekilde takip etmekteler. Bu yıl gerçekleşen halka arzlar sonucunda değeri 16 katına çıkan hisseler olsa da zarar edenler de oldu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana dünya genelinde yüzde 168 getiri sağlayarak olumlu bir performans sergiledi. Son iki ayda ise yüzde 57 kazançla 2000 yılından bu yana en güçlü performansını gösterdi. Buna rağmen, endeks dolar bazında bir rekora ulaşamadı.

Artan getiri ile borsa, enflasyondan korunmak isteyen yatırımcılar için bir güven noktası haline geldi. Veri Analiz Platformu (VAP) istatistiklerine göre, Borsa İstanbul’da yerli yatırımcı sayısı 3,3 milyonu aşarak olumlu bir tablo oluşturdu.

Halka arzların bazıları olumlu piyasa koşullarına rastlarken, bazıları ise düzeltme dönemlerine denk geldi. İmaş Makine ve Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri gibi şirketler halka arz sonrası önemli getiriler elde etti. Ancak, BMS Birleşik Metal, Ensari Deri, Gür-Sel Taşımacılık gibi şirketler ise nispeten düşük getiri sağladı.

2023 yılında beklenen halka arzlar arasında SMM Tekstil, Forte Bilgi İletişim Teknolojileri, Grainturk Tarım gibi şirketler bulunuyor. Bu şirketlerin halka arz süreçleri, yeni yatırımcı girişinin devam edip etmeyeceğine bağlı olacak.

Son olarak, SPK’nın yabancı yatırımcıları halka arzlara çekmek için yeni kararlar açıkladığı biliniyor. Türkiye’nin finans sektöründeki bu gelişmeler, yatırımcılar için yeni fırsatlar ve kazanç potansiyelleri sunmaktadır. Bu yüzden, 2023 yılında halka arz olanaklarını takip etmek ve yatırım kararlarını dikkatle değerlendirmek önem arz etmektedir.