2021-2022 ÖRGÜN EĞİTİM İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI

2021-2022 Eğitim Yılında Örgün Eğitimde İstatistikler Açıklandı – MEB

Türkiye’de geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında “Millî Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2021-2022” verilerine göre 19 milyon 155 bin 571 öğrenci örgün eğitim aldı. Bu öğrencilerin 9 milyon 928 bin 304’ü erkek, 9 milyon 227 bin 267’si ise kız öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin büyük çoğunluğu resmî okullarda eğitim alırken, özel ve açık öğretim kurumlarındaki öğrenci sayıları da dikkate değerdir.

Öğrencilerin eğitim aldığı kademelere bakıldığında, en fazla öğrencinin ortaöğretimde yer aldığı görülmektedir. Özellikle genel liselerdeki öğrenci sayısı dikkat çekerken, mesleki ve teknik liseler ile imam hatip liselerinde de eğitim gören öğrenci sayılarının önemli olduğu belirtilmektedir. Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının artış gösterdiği vurgulanmaktadır.

Özel öğretim kurumlarındaki öğrencilerin oranı yüzde 9 olarak belirlenmiştir. Düzeltilmiş net okullaşma oranları da ilkokul ve ortaokulda yüksek seviyelerde seyretmektedir. Okul öncesinde ise okullaşma oranlarında belirgin artış yaşandığı kaydedilmiştir.

Öğretmenler açısından ise resmî ve özel okullarda toplam 1 milyon 139 bin 673 öğretmen görev yapmıştır. Kadın öğretmenlerin çoğunlukta olduğu belirtilirken, öğretmenlerin çeşitli kademelerde görev aldığı ifade edilmiştir.

Toplamda 70 bin 383 okulun hizmet verdiği örgün eğitimde, derslik sayılarının 749 bin 454 olduğu belirtilmiştir. Özellikle resmî okulların derslik sayısının yüksek olduğu vurgulanmaktadır.

Özetle, Türkiye’de 2021-2022 eğitim-öğretim yılında örgün eğitim istatistiklerine ilişkin sunulan veriler, eğitim sisteminin genel durumu hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Öğrenci, öğretmen ve okul sayılarına bakılarak, eğitim alanındaki gelişmeler ve ihtiyaçlar değerlendirilebilir. Bu veriler, eğitim planlamalarında ve politikalarında faydalı olabilir, eğitimde kalite artışı ve eşitlik hedeflerine ulaşmada rehberlik edebilir. (500 words)