2017 TÜBA Akademi Ödülü Sahipleri Açıklandı – tuba.gov.tr

Macaristan Bilimler Akademisi Üyesi ve Eötvös Lorand Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gabor Hamza, TÜBA 2017 Akademi Ödülü’ne layık görüldü. Hukuk tarihi ve karşılaştırmalı hukuk çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Hamza, Roma/medeni hukuk tarihi, farklı kodifikasyon süreçleri ve Türkiye-Avrupa ilişkileri gibi konularda önemli çalışmalar yapmıştır. Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde ise Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Ayata, TÜBA 2017 Akademi Ödülü’nü almaya hak kazandı. Migren ve inme alanlarında temel ve klinik çalışmalarıyla bilinen Dr. Ayata, Rho-kinaz sinyal yolağının beyin kan akımına etkileri üzerine yaptığı çalışmalarla da dikkat çekmektedir. Ayrıca, Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Arslan da TÜBA 2017 Akademi Ödülü’ne layık görüldü. Kablosuz iletişim sistemleri ve akıllı kablosuz haberleşme sistemleri alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Prof. Dr. Arslan, uzun yıllardır sektörde öncü bir konumdadır.

Prof. Dr. Gabor Hamza, Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde TÜBA 2017 Akademi Ödülü sahibi olmuştur. Roma hukuku, Medeni hukuk, AB hukuku ve karşılaştırmalı hukuk alanındaki çalışmalarıyla tanınan Dr. Hamza, Macaristan Bilimler Akademisi üyesidir ve pek çok önemli ödülün sahibidir. Eğitim hayatına Eötvös Lorand Üniversitesi’nde başlayan Dr. Hamza, dünyanın farklı ülkelerinde misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Türkiye ve Macaristan hukuk ilişkileri üzerine yaptığı çalışmalarla da dikkat çeken Prof. Dr. Gabor Hamza, akademik dünyada önemli bir yere sahiptir.

Doç. Dr. Cenk Ayata ise Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde TÜBA 2017 Akademi Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır. Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Dr. Ayata, migren ve inme alanında yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Rho-kinaz sinyal yolağının beyin kan akımına etkileri üzerine çalışmaları uluslararası alanda tanınmasını sağlamıştır. Ayrıca, kortikal yayılan depolarizasyon üzerine yaptığı araştırmalar, nörolojik hastalıkların tedavisi konusunda önemli katkılar sağlamaktadır. Nöroloji ve nörobilim alanında yaptığı çalışmalarla birçok klinik araştırmada yer alan Doç. Dr. Cenk Ayata, Massachusetts General Hospital’da görev yapmaktadır.

Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde ise İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Arslan, TÜBA 2017 Akademi Ödülü’ne layık görülmüştür. Kablosuz iletişim sistemleri ve akıllı kablosuz haberleşme sistemleri alanındaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Arslan, United States Patent and Trademark Office tarafından 60’tan fazla patenti ve başvurusu bulunmaktadır. Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü tarafından Fellow unvanına layık görülen Dr. Arslan, güvenli kablosuz iletişim sistemi konusundaki çalışmalarıyla da dikkat çekmektedir. Güney Florida Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Dr. Arslan, halen İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.