Uzmanından "Tüketicilerin şikayeti üreticiyi daha iyisini üretmeye yöneltir" değerlendirmesi

Uzman: Tüketicilerin Şikayeti Üreticiyi Daha İyisini Üretmeye Yöneltiyor

Tüketici Hakları Korunuyor

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Cem Dinar, tüketici haklarının korunması konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Her yıl 15 Mart itibariyle kutlanan Tüketiciyi Koruma Haftası, Birleşmiş Milletler tarafından 1985 yılında ilan edilmiştir. Türkiye’de ise tüketicinin korunmasına yönelik olarak 1995 yılında yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile önemli adımlar atılmıştır.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, tüketici şikayetleri son yıllarda yaygın bir şekilde artmıştır. En fazla şikayet edilen ürünler arasında ayakkabılar ilk sırada yer alırken, cep telefonları ve kredi kartı üyelik ücretleri de yoğun şekilde şikayet edilen konular arasında yer almaktadır. Bu şikayetlerin karara bağlanmasıyla, tüketicilerin toplumsal bilincinin artması ve daha kaliteli ürünlerin üretilmesi sağlanmaktadır.

Tüketicilerin, aldıkları mal veya hizmetlerle ilgili yaşadıkları sorunları ve memnuniyetsizlikleri mutlaka şikayet etmeleri gerekmektedir. Tüketici Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulması durumunda ücret alınmamaktadır. Başvurunun sonuçlanma süreleri belirlenmiş olup, en geç üç ay içinde Hakem Heyetleri’nde ve altı ay içinde Mahkemeler’de karar verilmektedir.

Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurularda, belirli miktarlara göre il ve ilçe bazında kararlar verilmekte olup, tüketici bu kararlara itiraz etme hakkına sahiptir. Tüketicilerin haklarını bilmeleri ve bu haklarını aramaları, tüketici koruma yasalarının etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacaktır.

Tüketici Hakları Koruma Haftası vesilesiyle, tüketicilerin haklarını bilmesi ve bu hakları ararken karşılaştıkları süreçleri bilmesi önemlidir. Dr. Cem Dinar’ın açıklamalarından da anlaşılacağı üzere, tüketiciler her zaman haklarını korumakta özgürdür. Bu nedenle, tüketici haklarının yaygınlaşması ve korunması için tüketici bilincinin önemli olduğunu vurgulamak gerekmektedir.