"Kovid-19'un son varyantında anksiyete şikayetleri ön planda" uyarısı

“Kovid-19’un Delta Varyantıyla Anksiyete Şikayetleri Artıyor” uyarısı – Anadolu Ajansı

İSTANBUL’da bulunan Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Şevket Özkaya, Kovid-19 hastalarında görülen belirtiler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özkaya’ya göre, hastalarda huzursuzluk, uykusuzluk ve aşırı uyuma isteğine rağmen dinlenememe, sinirlilik, terleme, tahammülsüzlük, hastalık ve ölüm korkusundan bağımsız anksiyete şikayetleri daha sık ve belirgin hale gelmiş durumda. İlk dönemlerde ‘akciğerlerdeki buzlu cam’ görünümü yaşanan hastalarda tekrar görülmeye başlandığını belirten Özkaya, solunum yollarını etkileyen virüslerin bir hastada birden fazla görülebileceğini ifade etti ve öksürük şikayetlerindeki uzamaların mutlaka doktora başvurmayı gerektirdiğini vurguladı. Prof. Dr. Özkaya, salgın döneminde bile bu kadar fazla öksürük şikayeti görülmediğine dikkat çekerek, ‘Öksürük ve zatürre salgını’ olarak nitelendirdiği durumun acil servisler ve polikliniklerde büyük bir yoğunluğa sebep olduğunu belirtti.

Çağımızda hızla gelişen sağlık sistemiyle tüberküloz ve verem hastalığına yakalanan hastaların sayısında düşüş yaşansa da, Prof. Dr. Özkaya, tehlikenin hala devam ettiğini vurguladı. Dünya genelinde artan savaş ve doğal afetler sonucunda bu tür hastalıkların sayısında bir artış gözlendiğini ifade eden Özkaya, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şevket Özkaya’nın yaptığı açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda, Kovid-19 sürecinde yaşanan gelişmeler ve hastalığın seyri hakkında daha bilinçli olmak ve belirtiler konusunda dikkatli olmak gerektiği ortaya çıkıyor.

Hastalık belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bazı durumlarda sinsi ilerleyebilir. Bu nedenle, herhangi bir şüphe durumunda zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. Hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi, önemli bir önlem olabilir. Şevket Özkaya’nın açıklamaları, toplum sağlığını korumak ve hastalıklarla mücadele etmekte bilinçli bir şekilde hareket etmenin önemini vurguluyor. Bu süreçte, kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek, maske takmak ve sosyal mesafe kurallarına uymak, hastalıkların yayılmasını engellemek adına önemli adımlardır. Son olarak, sağlık konusunda farkındalık yaratmak ve toplumun bu konuda bilinçlenmesini sağlamak da büyük önem taşımaktadır. Özkaya’nın verdiği bilgilerin ışığında, sağlıklı ve güvenli bir yaşam için her bir bireyin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi büyük önem arz etmektedir.