İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden öğrencilere öğle yemeği desteği - politikyol.com

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Öğrencilere Öğle Yemeği Desteği Sağlanacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye genelindeki beslenme sorunlarına çözüm arayışı içinde harekete geçti. Son yıllarda ekonomik sıkıntılar nedeniyle artan beslenme sorunları, özellikle çocuklar arasında ciddi bir halk sağlığı meselesi haline geldi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın planlarının uygulanamadığı durumda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) eğitimde beslenme desteği programını hayata geçirdi.

İktidarın 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Planı ve 11. Kalkınma Planı’nda ilkokullara beslenme desteği sağlanması gerektiğini belirtmesine rağmen, bu planların uygulamaya geçirilememesi üzerine yerel yönetimler devreye girdi. Türkiye genelinde neredeyse her beş çocuktan biri okulda yemek yiyemez durumda. Bu durumun çözümü için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu öncülüğünde İstanbul genelinde ihtiyaç sahibi çocuklar için öğle yemeği desteği başlatıldı.

İBB, Sosyal ve Ekonomik Destek Programı (SEDEP) kapsamında belirlenen okullarda son bir yılda 1 milyona yakın ücretsiz beslenme desteği sağladı. SEDEP’e kayıtlı sosyal yardımlardan en fazla yararlanan mahalleler, meslek elemanlarının saha gözlemleri, mahalle bazlı çocuk sayısı ve yoğunluğu gibi kriterler değerlendirilerek ihtiyaç sahibi öğrenciler tespit ediliyor.

Beslenme Saati programı Beylikdüzü Belediyesi’nin başlatmasıyla diğer il ve ilçe belediyeleri için örnek teşkil etti. İstanbul genelinde beslenme sorunlarına çözüm bulmak için İBB’nin başlattığı program, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik önemli bir destek sağlıyor. MEB’in planlarının kağıt üzerinde kalmaması ve beslenme sorunlarının çözümüne yönelik somut adımlar atılmış olması, Türkiye genelindeki beslenme sorunlarına karşı umut verici bir adım olarak nitelendiriliyor.

Beslenme sorunlarına karşı alınan bu tedbirler, gelecekte daha sağlıklı bir toplumun oluşturulmasına katkı sağlayabilir. İhtiyaç sahibi çocuklara yönelik beslenme desteği programları, sosyal sorumluluk anlayışıyla hareket eden belediyelerin örnek uygulamaları arasında yer alıyor. Beslenme desteği sağlayarak çocukların sağlıklı beslenmelerine katkıda bulunan İBB, bu alanda öncü bir rol üstleniyor ve diğer belediyelere de örnek oluyor. Beslenme desteğinin devam etmesi ve daha geniş kitlelere ulaşması, Türkiye’deki beslenme sorunlarına kalıcı bir çözüm getirilmesine olanak sağlayabilir.