Uzmanından, çocukların meslek seçiminde ebeveynlere öneriler

Çocukların Meslek Seçiminde Ebeveynlere Uzman Öneriler; Anadolu Ajansı | Türkçe

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Köse, kariyer planlama süreçlerinin, öğrencilerin şu anki özelliklerini temel alırken gelecekteki potansiyel değişikliklere de açık olacak şekilde olması gerektiğini vurguladı. Köse, ailelerin çocuklarıyla yapıcı bir diyaloğu kurarak meslek seçimi ve gelecek planları konusunda destek olabileceklerini belirtti. Çocukların yeteneklerinin ve ilgilerinin zamanla değişebileceğini vurgulayan Köse, bu nedenle kariyer planlama süreçlerinin esnek ve sürekli güncellenen bir yapıda olması gerektiğini ifade etti.

Araştırmaların gençlerin aileleriyle yaptıkları konuşmalardan etkilendiklerini ve meslek seçimlerinde ebeveyn etkisinin önemli olduğunu gösterdiğini belirten Köse, çocuklarla kurulan iletişimde iş dünyasını keşfetmelerini teşvik edecek bir yaklaşımın önemini vurguladı. Aynı zamanda çocukların ilgilendikleri mesleklerde başarılı olmuş kişiler hakkında bilgi sahibi olmalarını teşvik etmenin ilham vereceğini aktardı.

Özellikle sanat ve teorik alanlarda bazı mesleklerin ebeveynler tarafından ‘gerçek iş’ olarak görülmediğini ve yalnızca hobi olarak kalması gerektiği yönünde caydırıcı yorumlar yapılabileceğini belirten Köse, bu tür mesleklerin de önemli olduğunu ve çocukların ilgi alanları doğrultusunda yönlendirilmeleri gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, teknoloji, yapay zeka ve otomasyonun gelişmesiyle mesleklerin hızla değiştiğini ve bugün iş garantili gibi görünen mesleklerin gelecekte aynı güvenceyi sunmayabileceğini vurguladı.

Sonuç olarak, ebeveynlerin çocuklarına meslek seçimi konusunda destek olurken onları gelecekteki değişen koşullara ve olanaklara hazırlamalarının önemine dikkat çeken Ayşen Köse, çocuklarla iletişimde açık olmanın ve onların ilgi ve yeteneklerine değer vermenin kariyer planlama sürecinde önemli olduğunu vurguladı. Kısacası, çocukların gelecekteki başarı ve mutlulukları için doğru mesleği seçmelerine yardımcı olmak, onlara destek olmak ve rehberlik etmek ailelerin en önemli görevidir.