Üsküdar Üniversitesi Rektörü Tarhan: "Mahremiyet eğitimi yaşamın sınırlarını öğrenme eğitimidir"

Çocukların Mahremiyet Algısı Üzerine Uzman Değerlendirmesi – Anadolu Ajansı

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuklarda mahremiyet algısını değerlendirdi. Mahremiyetin kişinin sınırlarını ve özel alanını ifade ettiğini belirten Tarhan, cinsel anlamdaki mahremiyetin yanı sıra ahlaki normların da önemli olduğunu vurguladı. Çocuklara ilk eğitimin ailede verildiğini söyleyen Tarhan, cinsiyetin atanmış fakat cinsel kimliğin kazanılmış olduğunu belirtti. Aile ortamında çocuğun yaşına, yeteneğine ve cinsiyetine uygun sınırların öğrenilmesi gerektiğini ifade etti.

Tarhan, anne ve babanın çocuğa hayatı yönetmeyi öğretmesi gerektiğini belirterek, Japonların ilkokulda sosyal ve kültürel değerleri öğreterek başladığını paylaştı. Mahremiyet eğitiminin sadece cinsellikle değil, diğer alanlarla da ilgili olduğunu ve kültürümüze uygun eğitim sisteminin önemli olduğunu vurguladı. Batının kutsallaştırdığı kuralların evrensel değerler etrafında şekillendirilmesi gerektiğini belirten Tarhan, insan olduğu için saygı, dürüstlük, merhamet gibi değerlerin öğretilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Empati eğitiminin insanların haklarına ve ihtiyaçlarına saygı duymalarını sağladığını aktaran Tarhan, mahremiyet eğitiminin aslında yaşamın sınırlarını öğretme eğitimi olduğunu ifade etti. Kendine yapılmamasını istediğimiz şeyi başkalarına yapmamak gerektiğini vurgulayan Tarhan, diğer insanların bakış açısından olaylara nasıl baktığımızın önemli olduğunu belirtti. Tarhan, diğergamlık kavramının yerini empatiye bıraktığını ve bu konuda eğitimin önemli olduğunu paylaştı.

Sonuç olarak, çocuklara mahremiyet eğitiminin cinsellikle sınırlı olmadığını, ahlaki, sosyal ve kültürel normların da içerisinde bulunduğunu belirten Tarhan, ailelerin çocuklarına hayatın zorluklarına karşı nasıl hazırlamaları gerektiğini vurguladı. Empati eğitiminin insan ilişkilerinde önemli bir yere sahip olduğunu ve bu değerlerin çocuklara kazandırılması gerektiğini aktardı.