Refakatsiz çocuklar Türkiye'ye aile desteğiyle göç ediyor

Başlıktır: Aile Desteğiyle Göç Eden Refakatsiz Çocuklar Türkiye’ye Geliyor – Anadolu Ajansı | Türkçe

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından düzenlenen ‘Krizler Döneminde Çocuğun İyi Olma Hali Konuşma Serisi’nin ikinci etkinliği gerçekleştirildi. Bilgi Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, ‘Krizler Çağında Çocuk Olmak: Türkiye’de Pandemi Sonrasında Çocukların İyi Olma Halini Yeniden Düşünmek’ adlı proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte Dr. Mansur Seyitoğlu, refakatsiz çocukların geldikleri ülkelerdeki zorlu hayat koşullarını paylaştı.

Seyitoğlu, refakatsiz çocukların göç kararını alırken ailelerinin etkisinde olduğunu belirtirken birçoğunun göç masraflarını ailelerinin karşıladığını ifade etti. Bazı çocukların göç ettikleri ülkede çalışarak biriktirdikleri para ile göç parasını ödediklerini ve sınır dışı edilme endişesi ile kurum bakımını reddettiklerini söyledi. Bu durum, refakatsiz çocukların sosyal hizmet radarının dışında kaldığını ve bu nedenle görünmez hale geldiğini gösteriyor. Dr. Seyitoğlu, sosyal hizmetin etkili olabilmesi için yeniden düzenlenmiş bir çocuk koruma sistemine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Dr. Mansur Seyitoğlu’nun ‘Türkiye’de Refakatsiz Çocuk Profili: Hayalet Çocuklar’ başlıklı sunumunda, İstanbul’daki 12-18 yaş aralığındaki 449 refakatsiz çocuk ile yapılan araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Araştırmaya göre, çocukların göç kararında ailelerin etkili olduğu belirtilirken, çocukların büyük bir çoğunluğunun ailelerinden destek aldığı ortaya çıktı. Göç kararının oluştuğu koşullar arasında savaş ortamı, ekonomik zorluklar ve eğitime erişememe gibi faktörler önemli rol oynuyor. Araştırma, çocukların göç sürecinde karşılaştığı sorunlarını detaylı bir şekilde ele aldı.

Refakatsiz çocukların yaşadığı sorunlar arasında kayıt-kimlik sorunu, barınma sorunları, şiddet ve akran zorbalığı gibi konular yer alıyor. Araştırmaya katılan çocukların bir kısmı Türkiye’ye gelirken sokakta kaldığını, şiddete maruz kaldığını ya da dilendirildiğini belirtti. Eğitim ve sağlık hizmetlerine erişememe sorunu da çocukların karşılaştığı diğer önemli konulardan biri olarak öne çıktı.

Bu önemli etkinlikte paylaşılan veriler, refakatsiz çocukların göç deneyimlerine ve yaşadıkları zorluklara dikkat çekiyor. Dr. Seyitoğlu’nun araştırması, refakatsiz çocukların ihtiyaçlarının karşılanması ve korunmaları için yeni politikaların ve düzenlemelerin yapılmasının önemini ortaya koyuyor. Çocukların psikolojik, sosyal ve ekonomik haklarının korunması için etkili bir çocuk koruma sistemi oluşturulması gerektiği vurgulanıyor.