Altınbaş Üniversitesi'nden "HPV çeşitli kanserlere yol açabiliyor" uyarısı

Altınbaş Üniversitesi’nden önemli uyarı: “HPV çeşitli kanserlere yol açabiliyor”

İstanbul Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Cansu Vatansever, insan papilloma virüslerinin çeşitli kanserlere sebep olabileceğini belirtti. HPV’nin 200’den fazla tipi olduğunu ve bunun 40’tan fazlasının hastalıklara yol açabileceğini vurguladı. HPV genellikle cinsel yolla bulaşırken, eşyalar aracılığıyla ve doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilir. HPV’nin genital bölgede siğillere, rahim ağzı, penis, yutak gibi çeşitli kanserlere neden olabileceğini ifade eden Vatansever, virüsün yaygın olduğunu ve tedavi yöntemlerinin virüsü tamamen yok edemediğini belirtti.

HPV’nin rahim ağzı kanserine yol açabileceğine dikkat çeken Vatansever, rahim ağzı kanseri teşhisi konulan kadınların yüzde 99.7’sinde HPV tespit edildiğini söyledi. Her yıl dünya genelinde birçok kadının rahim ağzı kanserinden hayatını kaybettiğini belirten Vatansever, Türkiye’de de bu hastalığın önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

Virüsün kansere yol açabilme sürecinin uzun olabileceğini ve belirtilerinin fark edilmesinin zor olabileceğini açıklayan Vatansever, HPV’lerin yok edilmesinin mümkün olmadığını ancak aşılamanın hastalıktan korunmak için en etkili yöntem olduğunu ifade etti. Aşıların farklı HPV tiplerine karşı koruyuculuk sağladığını belirten Vatansever, özellikle genç yaşta yapılmasının etkili olduğunu ve düzenli tarama testlerinin de önemli olduğunu vurguladı.

Ülkemizde de satışı bulunan aşılarla HPV’ye karşı korunmanın mümkün olduğunu belirten Vatansever, aşının genç yaşlarda yapılmasının koruyuculuğunu artırdığını ve rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu hatırlattı. Aşılanmış bireylerin düzenli tarama testlerini yaptırmalarının önemine değinen Vatansever, virüsün erken aşamada tespit edilmesinin kanser gelişimini önlemede büyük önem taşıdığını belirtti.