Altınbaş Üniversitesi'nde "Felsefenin Hayatımızdaki Yankısı" söyleşisi

Altınbaş Üniversitesi’nde “Felsefenin Hayatımızdaki Yankısı” söyleşisi düzenlendi

İSTANBUL (AA) – Altınbaş Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, Prof. Dr. Betül Çotuksöken’in yapay zekanın insan hayatına girmesiyle filozofların rolünün artacağını vurguladığı belirtildi. Çotuksöken’in katıldığı ‘Felsefenin Hayatımızdaki Yankısı’ başlıklı söyleşide, yapay zeka ve felsefe ilişkisi üzerinde durulduğu aktarıldı.

Çotuksöken, yapay zekanın hayatımıza girmesiyle filozofların daha fazla ihtiyaç duyulacağını ve mühendislerle işbirliği yapacaklarını belirtti. Verilerin doruk noktasına ulaşacağı ve bu verilerin nasıl kullanılacağı konusunun önemli bir tartışma konusu olacağını vurgulayan Çotuksöken, felsefenin bu alanda önemli bir rol üstleneceğini ifade etti.

Felsefenin, düşünme, dış dünya ve dil arasındaki ilişkileri çözmeye çalıştığını belirten Çotuksöken, sorunları çözmek için olaylara dışarıdan bakılması gerektiğini ve bu bakış açısının sadece insanlar tarafından sağlanabileceğini vurguladı.

Aynı zamanda iş etiğinin önemine de değinen Çotuksöken, uzun vadede etik davranmayan şirketlerin batmaya mahkum olduğunu ifade etti. Kültürel normların baskıcı bir yapı oluşturduğunu belirten Çotuksöken, felsefe kültüründen beslenen insanların daha iyi performans gösterdiklerini ve işlerini daha iyi yaptıklarını dile getirdi.

Çocukların eğitiminde felsefi yaklaşımın önemine değinen Çotuksöken, okullarda felsefe eğitiminin gerekliliğine dikkat çekti. Ancak, felsefe eğitiminin seçmeli bir ders olarak sunulmasının yeterince tercih edilmemesi ve eğitmenlerin yeterli donanıma sahip olmamasının etkiyi azalttığını belirtti.

Çocuklarına felsefe eğitimi aldırmak isteyen ailelere uzman desteği öneren Çotuksöken, Türkiye Felsefe Kurumu gibi kuruluşların bu konuda etkinlikler düzenlediğini ve çocuklar için hazırlanmış kitapların bulunduğunu dile getirdi. Çotuksöken, çocukların hayal güçlerini zenginleştirebilecekleri ve öğrenme kaynaklarının çeşitliliğine dikkat çekti.

Bir uzman olarak felsefenin hayatımızdaki önemine ve yapay zeka ile ilişkisine dikkat çeken Prof. Dr. Betül Çotuksöken’in değerli görüşleri, felsefe ve eğitim alanında önemli tartışmaları beraberinde getiriyor. Felsefenin insanın düşünme ve değerlendirme becerilerini geliştirdiği ve hayatın farklı alanlarında önemli bir rehberlik sağladığı unutulmamalıdır.